Előtérben a szezonalitás és a környezettudatosság

Szerencsére manapság egyre nagyobb divat odafigyelni a környezetünkre, s arra, hogy minél kevésbé pazarló módon éljünk.

Mi is ezt tartjuk szem előtt a Saveurben, amikor csak lehet. Éppen ezért, például télen igyekszünk elkerülni az olyan alapanyagokat, gyümölcsöket, amelyeknek nincs szezonjuk.

A csokoládénak mindig szezonja van Fotók: dreamstime.com

Igaz, gyönyörűen néznek ki az epres, málnás, barackos torták, ám e gyümölcsök ilyenkor vagy csak mélyhűtött állapotban, vagy messziről szállított formában érhetők el. Így viszont nem garantált a frissességük, a minőségük, ezért inkább mellőzzük őket. Vagy, helyettük alkalmazzuk például a zselatinos, szűrt málnát, ami megőrzi az eredeti gyümölcs ízét. Valamint befőttből, liofilizált gyümölcsből készítjük a süteményeket. Utóbbi eljárás a fagyasztva szárítás, amelynek köszönhetően megmarad az eredeti gyümölcs színe, aromája.

A téli szezonban előtérbe kerülnek az olajos magvak, aszalványok

 
A nyári szezongyümölcsök helyett a téli időszakban szívesebben ajánljuk a „nehezebb” hozzávalókból készült finomságokat. Ilyenkor előtérbe kerülnek az olajos magvak, az aszalványok, a karamell, s a nagyon jó minőségű csokoládé. A mentes hűtőnkben megtalálható például a csokis-mogyorós tortaszelet, ami igazán illik a téli kínálatba.