Az igényes sörfogyasztást is népszerűsítjük

Ugyan elsősorban cukrászda-kávézó vagyunk, ám törzsvendégeink jól tudják, hogy vannak nálunk jóféle kisüzemi sörök is, és olykor népszerűsítjük is ezt a műfajt. 
Augusztusban két sörös rendezvényünk volt: az egyik egy felolvasóest Czinki Ferenc fehérvári íróval, aki az irodalmi élmény mellett a sörrel kapcsolatos gondolataival is megajándékozott minket. A másik, nagyon népszerű programunk az a sörkóstoló volt, amelynek vendégeként Katona Csaba sörtörténész mesélt a kisüzemi sörfőzés hazai felvirágzásáról.

Katona Csaba minden kóstolandó sörről részletesen beszélt Fotó: Saveur

Megtudhattuk például, hogy az első modern főzdék körülbelül 30 éve, a rendszerváltozás után születtek, nem a semmiből, hanem régi történelmi hagyományt folytatva. Az is kiderült, hogy az akkor létrejöttek közül mára sokan tönkrementek, de vannak nagy túlélők, amelyek stabil minőséget képviselnek. Az elmúlt években pedig megjelent egy egészen új generáció: a fiatalok kis főzdékben, a nyugati trendeknek megfelelő italokat kezdtek készíteni. Kevés kivétellel angolszász nevet választottak maguknak, és különlegesebb fajtákat – például IPA, Stout, Porter – is bevállaltak. Így mára kettősség alakult ki a magyar piacon: a régi vágású gyárak és megszokott söreik mellett itt vannak a kisüzemi főzdék az újdonságaikkal. 
A jövőt egyelőre nehéz megjósolni, az mindenesetre jó, hogy egyre több helyen lehet igazán minőségi, akár extrább igényeket is kielégítő sört kóstolni.

Az est során a Fehér Nyúl főzdétől egy Pils típusú sörrel kezdtünk, majd a Horizont Brewing Gentle Bastardja következett, aztán a First The Craft Beer Company gyümölcsös Flower Powerje érkezett, ezt a Monyo Brewingtól a  Dead Rabbit követte, a Mad Scientisttől a New York Mocaccinót kóstolhattuk, meglepetésként pedig a Kőbánya X Underground Lager szolgált. 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük