Isteni csupacsoki brownie, quiche, crumble, tojás és tej nélkül
Pozsonyi Zsuzsi vegán szakács volt a vendégünk a minap, aki a növényi alapú sütés-főzés koronázatlan királynője. Zsuzsi mindig gondosan ügyel arra, hogy szezonális hozzávalókból készült finomságokat varázsoljon elő a lábasokból, tepsikből. Most, hogy megjelentek az ősz jellegzetes termései – például az alma, a körte, a cékla, a sütőtök -, ezeket használta föl az édes és sós desszertek megalkotásához.
A workshopra ismét a fűtött teraszunkon került sor, ahol vendégeink kényelmes körülmények között kapcsolódhattak be a munkafolyamatba – ha akartak. Zsuzsi útmutatásával lehetett ugyanis gyümölcsöt szeletelni a kardamomos-szilvás crumble-hoz, sütőtököt aprítani a sütőtökös-pórés quiche-hez, valamint turmixolni a céklás-gyömbéres brownie tésztájához. E három finomság készült, ügyelve arra, hogy édes és sós desszert is legyen a kínálatban – bár a quiche akár főételként is fogyasztható.
Zsuzsi bevezetés gyanánt most is beszélt a növényi alapú főzés előnyeiről, a fűszerezés lehetőségeiről. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a zöldségek és a gyümölcsök a hőkezelés során megőrzik a bennük lévő vitaminok egy részét, így hozzájárulnak az immunerősítéshez, az egészségmegőrzéshez.
Elsőként a francia piteféleségnek, a quiche-nek álltunk neki, amelynek tésztáját Zsuzsi már előre elkészítette otthon, durumlisztből. Erre került aztán a sütőtökös krém, amelyben a tojás színét kurkumával, illatát fekete Himalája sóval helyettesítette, a sajtot pedig sörélesztőpehellyel váltotta ki. A tejszín helyett sűrű kókusztej került a masszába, amelynek isteni illata megelőlegezte az ízt.
A kardamomos-szilvás crumble sok gyümölccsel készült, a fahéjas morzsás „tésztával” igazán könnyed desszertnek bizonyult.
A céklás-gyömbéres brownie tésztája szintén tojás és tej nélkül formálódott: a mandulaliszt jó összetartó anyag volt hozzá, s került még bele cékla és gyömbér is, a megsült piskótát pedig olvasztott csokimázzal ragasztottuk egymáshoz. Az észbontóan csokis süti mindenkit levett a lábáról.
Jó érzés volt ennyi finomság után elterülni a székeken, és tudni, hogy a desszertekhez sok egészséges hozzávalót használtunk föl.
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!